image1

Av: Lin Mellgard

frasig äggmacka

30 Minuter 

4 portioner

Svårighetsgrad
2/5

Ingredienser

8 skivor valfritt bröd

6 ägg

Salt & peppar

Smör 

Olja 

 

 Tillbehör

Ost

Smörgåsgurka

Ketchup

Tomat

Gör så här!

1. Knäck äggen, med ditt barn om hen är tillräckligt stor, och vispa 

2. Låt barnet salta och peppra och blanda smeten jämnt 

3. Stek små äggplättar i smör och olja. Om barnet vill ha ost, lägg på en skiva när du vänt ägget en gång och låt smälta eller servera vid sidan av. Barnet kan hjälpa till att klicka smöret och bestämma storleken på plättarna. 

4. Rosta bröden och bred smör på, lägg sen på en äggplätt. Låt ditt barn lägga på ketchup och den andra brödskivan. Dela eventuellt mackan på mitten så att det blir lättare för barnet att äta

5. Servera med smörgåsgurka och tomat

Tips

Prata gärna och fråga ditt barn om vad hen tycker om strukturen (är det lent, knaprigt, strävt, mm) smakerna, saftigheten etc. Det kan vara ett bra sätt för ditt barn att lära sig utforska mat och smaker hemma vid matbordet. 

Vegetariska alternativ?

Sugen på vegetariska eller veganska alternativ. Kolla https://www.wwf.se/vegoguiden/ för vägledning. 

Portioner

Kom ihåg att tillagningstiden och mängden ingredienser kan  påverkas när ni väljer att laga fler eller färre antal portioner. Alla våra rätter är för fyra personer. Om ni behöver laga för fler eller färre personer så anser vi att det är enklare att ni avgör mängden ingredienser på egen hand utifrån smak och tycke. 

Viktig information

Health Capacity tar inte ansvar för den mat som lagas och dess innehåll. Det är personerna som lagar mat som är ansvarig för den mat som lagas och dess innehåll.